Vapenskåp – Så förvarar du dina vapen

När du är vapenägare har du oftast blivit det genom en jägarexamen och ditt intresse för jakt. I vissa fall kan det handla om att du är militär eller utövar sportskytte. Det finns dock något alla vapenägare har gemensamt. Det är att de måste inneha ett vapenskåp för att uppfylla kraven på säker vapenförvaring.

Så många vapen får du äga med jägarexamen

Som jägare vet du att det finns olika vapen som passar för olika typer av jakt. De stora skillnaderna är mellan hagelvapen och kulvapen. Efter det finns sedan manuella och halvautomatiska vapen.

Som standard får du äga och förvara upp till fyra jaktvapen efter att du erlagd prov och blivit godkänd på din jägarexamen. För det mesta blir det också perfekt både till antal och när du ska leta efter ett bra vapenskåp.

Det med anledning av att du alltid hittar det största utbudet och de bästa priserna på vapenskåp som uppfyller kraven för säker förvaring av mellan fyra till sex vapen.

Vill du ha fler än fyra vapen, måste du ansöka om särskilt tillstånd för det, genom att förklara ditt behov. Att få tillstånd för mer än sex vapen är mycket svårt och ovanligt. Något som i stort sett bara existerar hos jaktklubbar.

Att välja bästa vapenskåp

När du ska välja bästa vapenskåp ska du naturligtvis alltid se till att du får den plats du behöver för dina vapen. Här är det ju först och främst de som ska förvaras på ett säkert sätt.

Vidare ska du också se till att du får plats med allt annat som du enligt reglerna måste förvara i ett säkerhetsskåp. Här syftar vi då på ammunition, där du kan finna många vapenskåp som kan hantera den förvaringen på ett mycket bra och effektivt sätt.

Sedan 2011 är det också lag på att alla vapenskåp måste uppfylla standarden för säkerhetsklassen SSF 3492. Vapenskåp som köpt innan 2011 har säkerhetsklassen SS3492.

Hur som helst kan det vara så att ditt gamla vapenskåp uppfyller kraven för den senaste standarden. I det fallet kommer du fortfarande att på ett lagligt sätt kunna förvara vapen och ammunition i ditt gamla vapenskåp.

Vilket lås ska du välja

När det gäller vapenskåp är de precis som vanliga brandskåp och kassaskåp. De finns med olika typer av låsanordning. Här kan du då välja mellan kodlås eller nyckellås. Vad du väljer är ett individuellt val.

Här är båda låsanordningar mycket säkra, vilket alla förstår då de uppfyller SSF 3492 säkerhetsklass. Frågan här är bara om du föredrar att komma ihåg en kombination, eller om du hellre använder gamla hederliga nycklar.

Satsa på ett vapenskåp av välkänt fabrikat

Vad vi än köper är det många gånger så att vi luras av priset. Det ska du verkligen inte göra när du väljer vapenskåp. Här ska du se till att välja ett välkänt fabrikat. På så sätt vet du att du alltid har ett säkert skåp för förvaring av dina vapen och ammunition. Dessutom har du alltid bra service och garanti.